Vannbevegelsen.no

Folkebevegelsen for bevaring av vann som felleseie

EU-kommisjonens strategi for privatisering av vannforsyningen  (Lest 4532 ganger) Skriv ut

1 B


Trude  Tirsdag 15. Januar 2013, kl. 16:23


Fim om EU-kommisjonens strategi for privatisering av vannforsyningen: http://www.wdr.de/tv/monitor/sendungen/2012/1213/wasser.php5

EU-kommisjonen er kommet med retningslinjer for "partnerskap" i vannforsyningen. Retningslinjene skal sørge for at private får tilgang til vannmarkedene.
Dette kan sette prosessen med rekommunalisering i Tyskland tilbake.
I 1999 ble vanforsyningen i Berlin delprivatisert. Et borgerinitiativ har sørget for at kommunen er begynt å kjøpe andeler tilbake.

EU-kommisjonen krever salg av vannforsyningene i Portugal og Hellas. Innbyggere i en kommune i Portugal har allerede merket konsekvensene: prisen er de senere årene økt med 400%, siste år i tillegg 6%. Samtidig synker kvaliteten på vannet.

En undersøkelse gjort av Universitetet i Barcelona 2010 viser at privatisering fører til økende priser, investeringer og kvalitet synker. Det har man erfart bl.a. i London og Bordeaux.

En "ekspertgruppe" EU-kommisjonen rådfører seg med, viser seg hovedsakelig å bestå av personer fra vannindustrien. Hvorfor rådfører ikke EU-kommisjonen seg med befolkningen?

Heide Rühle fra Die Grünen mener EU-kommisjonen flytter grensene millimeter for millimeter.
Veolia, RWE og Thames Water står klare!

Loggført