Vannbevegelsen.no

Folkebevegelsen for bevaring av vann som felleseie

Vannposten nr. 122 Vannmangel - Tjæresand og handelsavtaler  (Lest 3627 ganger) Skriv ut

1 B


Trude  Tirsdag 8. Januar 2013, kl. 21:31


Tjæresand og handelsavtaler
Vi har i tidligere numre av Vannposten tatt for oss årsaker til at det kan bli en utbredt vannmangel – en mangel på brukbart ferskvann – ikke «bare» i land med fattigdom. Vi skriver med vilje ikke «fattige land», fordi ingen land ved nærmere ettersyn er fattige. Land med utbredt fattigdom er tvert imot ofte svært rike på ressurser, men er belastet med en korrupt elite støttet utenfra av økonomiske interesser. De blir allerede utnyttet av den finansielle eliten og transnasjonale selskaper.

Denne gangen er temaet handelsavtaler, som er nok et område som vil kunne frembringe vannmangel.


Canada
I Canada aksjoneres det for tiden mot en handelsavtale mellom Canada og Kina. Avtalen er fremforhandlet i største hemmelighet av statsministeren. Ifølge motaksjonistene vil avtalen føre til at Kina får juridiske rettigheter til utvinning av olje fra tjæresand i et område på størrelse med Saudi-Arabia.

Handelsavtalen vil gi Kina mulighet for å saksøke Canada, hvis myndighetene skulle benytte seg av eksisterende lovgivning mot miljø- eller helsemessige konsekvenser av utvinningen. Og er det noe alle er klar over, så er det at utvinningen har og får enorme miljøkonsekvenser.

Kina omfatter ikke bare den kinesiske stat. En handelsavtale med Kina vil beskytte alle selskaper som opererer fra landet. Det vil blant annet si transnasjonale selskaper etablert i landet og utenlandsk eide «kinesiske» selskaper. Det er også et spørsmål om Canada, som er medlem av Verdens Handelsorganisasjon WTO, vil kunne gi særrettigheter til et enkelt land. Kina er også WTO-medlem.

Fra tjæresanden i Canada utvinnes olje ved å skrelle jordskorpen for vegetasjon.  I tillegg benyttes fracking, der man borer ned i grunnen, presser inn enorme mengder vann og kjemikalier. Det brukes opptil 35 ganger så mange liter vann som man utvinner i liter olje. I tillegg til det store forbruket av vann, som etterlater innsjøer av olje- og kjemikalieblandet vann, forurenses grunnen, grunnvann og elver.

Bilder fra områdene viser et maltraktert landskap med døde, tilsølte fugler. Man kan vanskelig forestille seg et verre misbruk av vann og natur.

Canada er utrustet med rike vannressurser. Det er dessverre alt for lett å ødelegge dem – for all fremtid.
Hjelp aksjonistene å stoppe avtalen!
Et opprop finnes her:

https://secure.avaaz.org/en/canada_fipa_pledge_le_goppb/?bYTKsab&v=19612
 Mer info i lenkene nedenfor:

http://www.vancouversun.com/life/OPINION+Chinese+FIPA+lose+lose+proposition/7545141/story.html


http://www.theglobeandmail.com/commentary/what-if-the-canada-china-investment-treaty-is-unconstitutional/article4629972/


http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2011/dec/20/oil-sands-tar-canada-uk-lobbying-emissions


http://thinkprogress.org/climate/2011/08/08/291116/canadian-government-greenhouse-gas-emissions-from-tar-sands-will-double-by-2020/


http://www.sierraclub.org/energy/factsheets/tarsands.asp

Du støtter arbeidet vårt ved å melde deg inn i Vannbevegelsen.
Medlemskontingenten betales til konto 1254.05.18244.

kr.    250 for vanlig medlemskap, gratis for familiemedlemmer
kr.    100 for studenter og andre med dårlig råd
kr. 1.500 for organisasjoner og bedrifter

Husk å oppgi e-postadresse! Vi har ikke økonomi til å sende informasjon i posten.VANNBEVEGELSEN
Buerstranda 6
3234 Sandefjord

Loggført